Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πώς να φωτογραφίσετε καταρράκτη

Ήρθε η ώρα να κάνουμε μερικά πρακτικά μαθήματα.
Σε αυτό το άρθρο θα σας πώ μερικά κολπάκια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε φωτογραφίες σε καταρράκτες ή ποτάμια, όπου το νερό να έχει μια μεταξένια και απαλή όψη όπως αυτή.

 


Το βασικό μας εργαλείο για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ένα τρίποδο. Σκοπός μας είναι να επιτύχουμε χαμηλή ταχύτητα κλείστρου έως και μερικά δευτερόλεπτα, και χωρίς τρίποδο θα ήταν ακατόρθωτο να μην έχουμε κουνημένη φωτογραφία. Η αργή ταχύτητα θα μας δώσει στη φωτογραφία το "ghosting" εφέ και έτσι το νερό θα έχει αυτήν την απαλή όψη.

Εδώ είναι μια φωτογραφία απο έναν καταρράκτη στον Όλυμπο η οποία τραβήχτηκε με υψηλή ταχύτητα κλείστρου 1/250 και έτσι το νερό "πάγωσε". Άλλη μια συνηθισμένη φωτογραφία.



Δείτε τωρα κι αυτή την φωτογραφία η οποία τραβήχτηκε με ταχύτητα κλείστρου 6 sec.




Η φωτογραφία δείχνει πιό δραματική και το νερό είναι πιο καλαίσθητο και ευχάριστο για το μάτι.

Λόγω το ότι θα είναι μέρα και ίσως πολύ φωτεινή, θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της υπερέκθεσης. 
  Βάλτε το πιό κλειστό διάφραγμα που διαθέτει ο φακός σας και κρατήστε την τιμή της ταχύτητας στα 4 sec. Επίσης μειώστε τα ISO στο ελάχιστο. Συμβουλευτείτε και το φωτόμετρο της μηχανής σας αν θέλετε. Κλικ...  Άν δείτε οτι η φωτογραφία είναι σκοτεινή τότε ανοίξτε πάλι το διάφραγμα όσο χρειαστεί για να έχετε σωστή έκθεση ή ίσως να θέλατε να αυξήσετε και την ταχύτητα στα 6 sec.

 Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο να μήν καταφέρετε να φέρετε την έκθεση εκεί που πρέπει γιατί η μέρα ίσως να είναι πολύ φωτεινή. Τί κάνουμε τότε;

 Σε μια παλαιότερη ανάρτηση είχα αναφερθεί στα φίλτρα των φακών. Άν λοιπόν έχετε μαζί σας ένα ουδέτερο φίλτρο ND ή περισσότερα απο ένα με διαφορετικές τιμές σκουρότητας, δοκιμάστε να τοποθετήσετε μπροστά στον φακό σας ένα φίλτρο. Το ND φίλτρο επιτρέπει συγκεκριμένη ποσσότητα φωτός να το διαπεράσει αναλόγως σκουρότητας. Έτσι μπορούμε να κερδίσουμε απο 1-2 stop έως ίσως και 8-10.

                                                      B+W 77mm ND 3.0 Filter

Άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να συναντήσετε σε τέτοιες αποστολές είναι να αιωρούνται στον αέρα σταγονίδια απο το νερό που πέφτει με ορμή, ειδικά σε μεγάλους καταρράκτες ή ορμητικά ποτάμια. Γι' αυτό θα συνιστούσα να έχετε μαζί σας και ένα τηλεφακό. Ίσως ένα 70-200mm ή όποιον έχετε στην διαθεσή σας, για να έχετε την δυνατότητα να είστε σε μακρινή απόσταση απο τον καταρράκτη και να μην ρισκάρετε να καταστρέψετε τον εξοπλισμό σας.


                                                Καλή επιτυχία !!!
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου