Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ " ISO " ;



Oσοι ασχολήθηκαν με αναλογική θα έχουν ακουστά τα ASA πχ ευαισθησία φιλμ (λέγαμε ένα φιλμ 100στάρι) ακριβώς το ίδιο πράγμα υπάρχει και στις ψηφιακές με ορολογία iso .

Που χρησιμεύουν τα iso?

Τα iso καλό θα είναι να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα πχ 100-200 σε ημερήσιες λήψεις αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις π.χ. όταν φωτογραφίζουμε νύχτα και το θέμα μας δε φωτίζετε τότε πρέπει να περάσει από το κλείστρο περισσότερο φως οπότε μπορούμε να κατεβάσουμε την ταχύτητα κλείστρου πχ στο 1/60. Αυτό όμως προδιαθέτει απαραιτήτως τρίποδο γιατί θα βγούνε κουνημένες οι φωτογραφίες εάν δε έχουμε τρίποδο και θέλουμε να φωτογραφίσουμε κάτι – κάπου χωρίς το απαραίτητο φως τι κάνουμε; Κατεβάζουμε την ταχύτητα κλείστρου - όχι πολύ -για να περάσει περισσότερο φως και αυξάνουμε τα iso για να βγουν ποιο σταθερές οι φωτογραφίες μας αυτό όμως έχει και κάποιο τίμημα. Και αυτό είναι ο θόρυβος. Δηλαδή βλέπουμε κόκκους και ειδικά στα συμπαγή μέρη της φωτογραφίας.

1 σχόλιο:

  1. Το μεγάλο iso βασικά το χρησιμοποιώ όταν πρέπει να τραβήξω μια φωτογραφία και αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι η λήψη της φωτογραφίας και όχι τόσο ο θόρυβος που θα δημιουργηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή