Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΚΛΕΙΣΤΡΟ

ΚΛΕΙΣΤΡΟ
Το κλείστρο ή φωτοφράχτης είναι ένα από τα βασικά εξαρτήματα μιας φωτογραφικής μηχανής. Στις συμβατικές μηχανές με φιλμ θα το δείτε όταν ανοίξετε για να τοποθετήσετε το φιλμ. Στις ψηφιακές μηχανές δεν θα καταφέρετε να το δείτε. Στις περισσότερες ψηφιακές compact δεν υπάρχει καθαρόαιμος μηχανισμός κλείστρου. Το κλείστρο σε αυτές είναι πρόγραμμα και όχι μηχανισμός.

Το κλείστρο είναι καλύτερα ορατό στις αναλογικές φωτογραφικές μηχανές (με φίλμ)
.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ     Είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στο φως να περάσει από το φακό στο σκοτεινό θάλαμο και στη συνέχεια να φτάσει στον αισθητήρα, εκεί δηλαδή όπου θα σχηματιστεί ανεστραμμένο το είδωλο που θα φωτογραφηθεί. Το πέρασμα του φωτός γίνεται για όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να έχουμε μια σωστή καταγραφή του ειδώλου. Περισσότερος ή λιγότερος χρόνος δίνει υπερφωτισμένες ή υποφωτισμένες αντίστοιχα φωτογραφίες. Στη ρεφλέξ ψηφιακή φωτογραφική υπάρχουν μηχανικοί μηχανισμοί κλείστρων που ελέγχονται ηλεκτρονικά (είναι ίδιοι με αυτούς των μηχανών για φιλμ). Το κλείστρο ενεργοποιείται με το πάτημα του κουμπιού απελευθέρωσης κλείστρου (το γνωστό κουμπί που πατάμε για να τραβήξουμε μια φωτογραφία (φωτογραφίες).

1 σχόλιο:

  1. οταν γράφω τα ονειρα γινονται πραγματικότητα, σκέψεις πετανε μες το μυαλο μου, η πένα με ταξιδεύει μες την μαγία της φαντασίας, της μαγίας... ΟΔΥΣΣΕΑς Ελήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή