Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΠΙΟ (μικρές συμβουλές)


Οι πιο κλασσικές φωτογραφίες διακοπών. Άτομα με φόντο μια παραλία, ένα βουνό κλπ. Εδώ θα πρέπει να πούμε χοντρικά για τον κανόνα των τρίτων. Αν χωρίσετε νοητά την οθόνη της μηχανής σας σε 9 ίσα τμήματα (θεωρώντας 2 οριζόντιες και 2 κάθετες γραμμές να διαπερνούν την οθόνη), τότε τα σημεία που τέμνονται αυτές οι γραμμές (4 σημεία), προσφέρονται για να τοποθετήσουμε το κυρίως θέμα μας. Ό,τι βάλουμε σε αυτά τα σημεία τονίζεται στην φωτογραφία. Αυτό συνεπάγεται πως πρέπει να ξεχάσετε τις κλασσικές φωτογραφίες με το άτομο ακριβώς στο κέντρο, είναι άχαρες. Πειραματιστείτε και θα δείτε πως ο κανόνας έχει δίκιο.
-Δεν τραβάμε φωτογραφίες κόντρα στον ήλιο (εκ αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστό αυτό). Όμως σε περίπτωση δυνατού φωτός (μεσημέρι στην παραλία), καλό θα ταν η χρησιμοποίηση του φλας για να μη βγουν σκοτεινά τα πρόσωπα (π.χ. όταν αυτά φοράνε καπέλο).
-Πολλές φορές τραβάμε σχεδόν ολόκληρα τα άτομα (π.χ. από τα γόνατα και πάνω). Αν όχι λάθος, τουλάχιστον είναι αντιαισθητικό. Αν είναι να κάνεις σωστή δουλειά κάντη απ την αρχή. Τραβάμε λοιπόν είτε ολόκληρο το άτομο, είτε περίπου από τη μέση και πάνω.
Φλας: Σχεδόν απαραίτητο όταν ειδικά δεν έχουμε από πίσω τον ήλιο για να φωτίζει τα πρόσωπα που φωτογραφίζουμε. Αν αυτό ισχύει, τότε το φλας είναι περιττό.
Προσανατολισμός μηχανής: Ως επί το πλήστον οριζόντιος, αλλιώς δεν θα διακριθεί καθόλου το background).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου