Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Μικρές συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες

Η φωτογραφική μηχανή που πήρατε νομίζετε οτι δεν βγάζει καλές φωτογραφίες; Οι φωτογραφίες του φίλου σας είναι πολύ καλύτερες παρόλο που τραβάει με μια μικρή compact μηχανή; Οι νυχτερινές φωτογραφίες φωτογραφίες που τραβήξατε είναι κουνημένες; Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικές οδηγίες που είμαι σίγουρος ότι θα σας βοηθήσουν να βγάλετε καλύτερες φωτογραφίες.


Διαβάστε το βιβλίο χρήσης της μηχανής.
Είναι ο νούμερο 1 κανόνας για καλύτερες φωτογραφίες.  Παρόλο που κάθε καινούργιο μοντέλο που βγαίνει μπορώ να το χρησιμοποιήσω κατευθείαν γιατί οι αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο δεν είναι πολύ μεγάλες, εντούτοις κάθομαι και διαβάζω ΟΛΟ το manual μέχρι την τελευταία σελίδα. Θέλω να ξέρω με μεγάλη ακρίβεια τι μπορεί να κάνει η μηχανή μου ανάλογα την περίπτωση. Ακόμα και μεγάλοι επαγγελματίες φωτογράφοι δεν ξέρουν πολλές φορές τις δυνατότητες της μηχανής ή δεν ξέρουν οτι η μηχανή τους έχει την δυνατότητα να κάνει κάτι συγκεκριμένο. Άρα λοιπόν την επόμενη φορά που η μηχανή σας δεν μπορεί να εστιάσει, για παράδειγμα, σε ενα γρήγορα κινούμενο αντικείμενο, να ξέρετε οτι ίσως δεν φταίει η μηχανή αλλά εμείς. Και το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι και το πιο συχνά αναφερόμενο σαν πρόβλημα στις φωτογραφικές μηχανές.
Πολλές φορές ακούω την ερώτηση οτι οι φωτογραφίες απο την compact του φίλου μου είναι καλύτερες.Φυσικά και φαίνονται καλύτερες. Γιατί στις φωτογραφίες που βγαίνουν απο μια σύγχρονη compact μηχανή εφαρμόζεται κατευθείαν πάνω στο αρχείο μια ισχυρή επεξεργασία ενίσχυσης του χρώματος και της οξύτητας πράγμα που σε μια DSLR δεν γίνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό ειδικά αν τραβάμε σε RAW. Άρα έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο στο αρχείο μας αφου δεν έχει υποστεί επεξεργασία απο την μηχανή. Και με αυτό τον τρόπο, με μια σωστή επεξεργασία στον υπολογιστή μπορούμε να αναδείξουμε με όποιο τρόπο θέλουμε την φωτογραφία μας. Επίσης αν τραβάμε RAW δεν μας ενδιαφέρει αν έχει color cast ( ή καλύτερα και εντονότερα χρώματα) μια φωτογραφία. Εγω προσωπικά πάρα πολλές φορές τραβάω με επιλογή AUTO WHITE BALANCE αφού αργότερα στον υπολογιστή είναι πανεύκολο να διορθώσω το οτιδήποτε.

πηγή: JOHN OLE DPGR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου